Blog

Učinek resastega bradovca na ADHD

KAJ JE ADHD?

ADHD, ki je kratica za pozornostno-hiperaktivnostno motnjo, je nevrološka motnja, ki se pogosto začne v otroštvu in se lahko nadaljuje v odraslost. Prizadene pozornost, ter povzroči impulzivnost in hiperaktivnost.

Simptomi ADHD lahko vključujejo:

  • Težave s pozornostjo: težave s fokusom na eno stvar hkrati, s poslušanjem in osredotočenostjo.
  • Impulzivnost: Hitro delovanje brez razmišljanja o posledicah, nemirnost in težave s sedenjem pri miru.
  • Hiperaktivnost: nenehno v gibanju.

ADHD je lahko diagnosticiran pri otrocih in odraslih in velikokrat otežuje vsakodnevno življenje. Nove raziskave pa kažejo na potencialno naravno rešitev…

RESASTI BRADOVEC (LION'S MANE)

Goba levja griva, znana tudi kot resasti bradovec oziroma Hericium erinaceus, je medicinska goba, ki izvira iz vzhodne Azije. Znana je po svojih potencialnih koristih pri spodbujanju zdravja možganov in kognitivnih funkcij. Nekatere študije kažejo, da je lahko levja griva učinkovita in v veliko pomoč za posameznike z ADHD.

Goba resasti bradovec (Lion's mane) v naravi

KAKO RESASTI BRADOVEC POMAGA PRI ADHD

  • Nevroprotektivni učinki: Levja griva vsebuje spojine, imenovane hericenoni in erinacini, ki lahko prehajajo krvno-možgansko pregrado. Dokazano je, da te spojine spodbujajo proizvodnjo živčnega rastnega faktorja (NGF), ključne beljakovine za razvoj in obnovo možganov,
  • Protivnetne lastnosti: Vnetje v možganih lahko prispeva k kognitivnim motnjam. Ugotovljeno je bilo, da ima levja griva protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v možganih in izboljšati kognitivne funkcije.
  • Potencial za izboljšanje razpoloženja: Nekatere študije kažejo, da ima lahko levja griva učinke na izboljšanje razpoloženja. To bi lahko bilo koristno za posameznike z ADHD, ki pogosto doživljajo simptome, kot sta anksioznost ali depresija.

KAJ PRAVIJO RAZISKAVE?

Resasti bradovec dokazano povzroči učinek zmanjšanja stresa. (Raziskava dostopna tukaj).

Obstaja tudi povezava med uživanjem resastega bradovca, razpoloženjem in kognicijo, zlasti na področju simptomov depresije in nevrodegenerativnih bolezni. Eksperimentalne ugotovitve pogojno kažejo zmanjšanje simptomov depresije in izboljšanje rezultatov demence. (Raziskava dostopna tukaj).

Prav tako ima Lion’s mane dokazano nootropne lastnosti.  Poleg tega je dokazano, da ima resasti bradovec nootropno ali nevroprotektivno moč. Njegovo uživanje je razkrilo izboljšanje specifičnih kognitivnih funkcij. Resasti bradovec tudi zmanjša oksidativni stres in poškodbe nitrozamina v poškodovanih ali starajočih se možganih. (Raziskava dostopna tukaj).

Kako vključiti LION'S MANE v svojo prehrano

Levjo grivo lahko uživate v različnih oblikah, vključno z:

  • Prehranska dopolnila: prehranska dopolnila Lion’s Mane so na voljo v obliki kapsul ali prahu. Bodite pozorni, da kupite BIO, čisto gobo in ne izvlečkov.
  • Posušene gobe: Kupite lahko posušene gobe levje grive in jih dodate hrani.
  • Uporaba v kulinariki: Levja griva ima edinstven okus in teksturo in se lahko uporablja v različnih jedeh, kot so juhe in enolončnice.
100% nARAVNI, SLOVENSKI RESASTI BRADOVEC
ZAKAJ IZBRATI RESASTI BRADOVEC ZNAMKE YANUMI?

100 % ekološko

YANUMI medicinske gobe so 100 % ekološke, kar potrjuje tudi naš EKO certifikat!

zero waste embalaža

Ker nam je mar za okolje so naši izdelki pakirani v zero waste embalažo.

100 % slovensko

Vse naše gobe so vzgojene v Sloveniji v skladu s strogimi standardi.

brez glutena in vegansko

Brez skrbi glede alergij in živalskih proizvodov; YANUMI izdelki so veganski.

ursha-yanumi-zadovoljna-stranka

“Presenečeno sem ugotovila, da ne vplivajo na okus mojega jutranjega beljakovinskega šejka.” – Urša

monika-yanumi-zadovoljna-stranka

“Lepo je odkriti nov izdelek, v vrednotah, ki so mi blizu in v odnosu do narave, nas samih.” – Monika

nina-yanumi-zadovoljna-stranka

“Nisem ni mislila, da bom res občutila razliko ampak je očitna! Res se počutim bolje🤩🤩 Hvala tudi za hitro dostavo” – Lara